Välkomna till IFK Enskedes ungdomsverksamhet!

[Vad vi vill med orienteringen i IFK Enskede?][Träningsverksamheten][Tävlingsverksamheten][Tävlingsprogram för IFK Enskedes ungdomar][Våra arrangemang][Förfarande vid tävling][Utrustning][Till sist - information och förväntningar på föräldrar][Medlemsavgifter och föreningens kontonummer]

Här följer en översiktlig beskrivning av vår verksamhet. En något mer detaljerat lathund hittar du via ovanstående ankar-länkar.
 
Klubbträningar
Vi tränar på tisdagar och torsdagar kl.18.00-ca 19.30.
Under vår och tidig höst tränar vi från klubblokalen på Oppundvägen 19 i Svedmyra.
Under vinterhalvåret tränar vi tisdagar vid klubbstugan och på torsdagar i Enskede skola.
 
För mer info om träningar, se kalendern och på klubbens hemsida: www.ifkenskede.se.
Erik startar
 
Träningsutrustning
På träningen behöver du ha på dig bra vattentåliga skor att springa i, långa träningsbyxor/tights, tröja och gärna en överdragsjacka. Vintertid behövs även inneskor vid Enskede skola, och för löpning ute ett underställ, mössa och vantar. Vi springer och rör oss så att vi blir svettiga, därför är det viktigt att kunna sätta på sig något varmt eller torrt efter övningarna. Det finns duschmöjligheter både vid Enskede skola och i klubblokalen.
 
Föräldramedverkan
Föräldrar är hjärtligt välkomna!
Det är viktigt med koncentration under orienteringsmomenten för att vi ska utvecklas. Fler vuxna bidrar till ökat fokus vilket gör träningarna effektivare och ger i sin tur förutsättningar för en bra utveckling. Dessutom ökar föräldrarnas förståelse för barnens nyfunna intresse och ger även s.k. kvalitetstid. 
 
 
Nivåsystem - svårighetsgrad
Sakta men säkert!
Orientering bygger på förståelse för hur karta och verklighet hänger ihop. Ett nationellt system med olika svårighetsgrader finns utifrån en färgskala där grönt är det lättaste och svart svårast. Både träning och tävling utgår från detta system. Man ska vara trygg i skogen men också våga anta utmaningar för att kunna utvecklas.
 
 
Att tävla
Extra pirr i magen!
Deltagande i tävling är bra för utvecklingen och kan i större utsträckning än i andra sporter bedrivas utan att bli exponerad för andra. Var och en kan genom hela sin karriär välja nivå från satsning på världselit till skogspromenadsnivå, och det på samma tävling! Alla får plats!
 
Eventor - Tävlingskalender
Pontus och Hannes in action
I kalender hittar du av oss prioriterade tävlingar. 
 
Ungdomsledarna informerar på hemsidan och innan ni lärt er rutinerna sköter vi anmälningar i lämplig klass till resp. tävling.
 
Vill du springa fler tävlingar än de vi priortierar hittar du dem i kalender och anmäler dig via Eventor. Vill du ha hjälp, säg till oss ledare. 
 
Utrustning vid tävling
Stämplingspinne (SportIdent) finns att låna (meddela via mail)
 
Kompass är bra att ha, men finns att låna (meddela via mail)
 
Skuggning vid tävling
Skugga, stöd i skogen, ges till de som springer inskolningsklass och utvecklingsklass (grön och vit nivå).
Detta kan genomföras av vilken vuxen som helst för att skapa en trygghetskänsla även om det bästa är att den som skuggar kan ge någon slags orienteringsutbildning utmed banan.
inför stafetträning
Att resa till tävlingen
Vi har oftast ingen gemensam samling i Enskede utan ses ute på tävlingsplatserna. Information om samling ges i kallelsen. Vägbeskrivningar till tävlingen finns på arrangörsklubbens hemsida.
 
Parkering finns på anvisad plats och kostar 20-30 kr.
 
På Arenan - tävlingscentrum
På arenan - tävlingscentrum (TC) finns dusch inne eller ute, toaletter samt servering med försäljning av dricka, korv, smörgås, kakor och godis (ibland hamburgare). Ta med kontanter (eller egen matsäck)!
 
 
Start och mål
Inskolnings- och utvecklingsklasser har fri starttid mellan två klockslag medan tävlingsklasserna har en utsatt starttid att passa, se anmälan på Eventor. Mer info om start- och 
Lugn och romålproceduren kommer på en träning inför första tävlingent.
 
 
För mer info hör av dig till någon av oss.
Våra telefonnr: 
Pelle Forsberg: 070-696 83 78
Josefin Lindqvist: 070-305 10 65

Välkomna!

 

 

 

 

Om orientering i IFK Enskede

Lathund för nya orienterare 
Vad vi vill med orienteringen i IFK Enskede
Orientering är en familjesport där man är aktiva tillsammans över generationsgränserna, vilket ger en särskild atmosfär. Målet är i första hand att ha roligt tillsammans, att skapa en meningsfull fritid och bli en del av en folkrörelse som främjar motion och hälsa hela livet. Vi låter alla vara med på sina villkor, från de som helst inte tävlar alls till de som vill bli riktigt duktiga tävlingsorienterare.

 

I orientering är det viktigt med ett visst mått av föräldraengagemang. Det är ingen sport där alla föräldrar alltid bara kan lämna av sina barn och hämta en och halv timme senare. När vi tränar i skogen är det viktigt med vuxna som skuggor och det är viktigare att ha vilken vuxen som helst som skugga än att den som skuggar är en duktig orienterare.

 

Träningsverksamheten
Under vintern ligger fokus på rörelse, teori och gemenskap. Under vårens och höstens teknikträningar ligger fokus även på orienteringsteknisk utveckling. Det är viktigt med koncentration under orienteringsmomenten. Fler vuxna bidrar till ökat fokus vilket gör träningen effektivare vilket i sin tur ger förutsättningar för optimal teknisk utveckling.

 


Tävlingsverksamhet

Deltagande i tävling är bra för utvecklingen och kan i större utsträckning än i andra sporter bedrivas utan att bli exponerad för andra. Var och en kan genom hela sin karriär välja nivå från satsning på världselit till skogspromenadnivå, och det på en och samma tävling! Alla ska få plats! Vi tävlar på lång- och medeldistans (vilket inte är någon större skillnad för yngre ungdomar), sprint, stafett och nattorientering. Men det finns även vissa tävlingar i grenen mountainbikeorientering (Mtb-O), vilket många av oss gillar att variera sig med.

 

Oftast börjar tävlandet i utvecklingsklasserna - “U-klasser” och “Inskolning”. Därefter kan man välja att gå över antingen i tävlingsklass eller i öppna klasser. I tävlingsklasserna är man åldersindelad från åldern 10- till 80+ medan de öppna klasserna erbjuder hela skalan av svårighetsgrader och banlängder utan åldersbegränsningar. Till tävlingsklasserna krävs föranmälan (ca en veckan innan) medan man till de öppna klasserna också kan välja att föranmäla sig eller anmäla sig direkt på tävlingsplatsen samma dag. Banornas svårighetsnivå är graderad enligt en färgskala. För en närmare förklaring av vad de olika färgerna representerar, se http://www.orientering.se/Tranatavla/Klasserbanlangderochnivaer/

 

Tävlingssäsongen är indelad i huvudsak i en vår- och en höstperiod där framför allt vårsäsongens längd är anpassad till viltsituationen i varje region. Det finns dock också en sommarperiod med så kallade semestertävlingar, ofta av flerdagarskaraktär, där O-ringens femdagars är den största och mest kända. Vi deltar i första hand i tävlingar inom vårt distrikt - Stockholm, inom vilket det erbjuds ganska många tillfällen att tävla.

 

Tävlingsprogram för IFK Enskedes ungdomar

Det är roligt om så många som möjligt deltar i så mycket som möjlig. Ungdomsledarna bestämmer vilka tävlingar vi prioriterar - detta för att se till att de ungdomar som inte önskar springa alla tävlingar i god tid ska veta när det garanterat finns många kompisar på plats även om det alltid finns några enskedingar med på varje tävling i stockholmsområdet.

 

Ungdomsledarna skickar kallelser till de prioriterade tävlingarna och anmäler till den klass vi bedömer som lämplig. Till övriga tävlingar anmäler man sig själv även om vi vid förfrågan gärna hjälper till med anmälan när som helst. I hela Sverige används anmälningssystemet Eventor (http://eventor.orientering.se). Där kan man också se tävlingsprogrammet för hela Sverige med inbjudningar, program och startlistor för samtliga tävlingar samt efteråt även resultat. Väl ute på tävling fungerar det oftast på samma sätt. I tävlingsklasserna har man en bestämd starttid medan det i övriga klasser tillämpas “startstämpling”, vilket innebär att man själv kan välja starttid.

 

Våra arrangemang

Vi arrangerar årligen en nationell tävling samt på hösten en nattstafett kallad Natti-Natti. Dessutom är vi inhyrda på Stockholm Maraton och Midnattsloppet. Dessa arrangemang är viktiga inkomstkällor men framför allt bidrar vi med våra orienteringsarrangemang till att det finns tävlingar inom vårt distrikt. Vid dessa arrangemang får man dessutom inblick i orienteringssporten inifrån.

 

Förfarande vid tävling

Följande text är lånad från OK Linnés hemsida men redigerad för oss:

 

"Att tävla i orientering

 

Elektronisk stämpling – SportIdent

På alla större orienteringstävlingar används numera elektronisk stämpling. Det finns två olika system och det vanligaste är SportIdent (förkortas ofta SI). Tävlar man ofta är det värt att köpa en egen SI-pinne (se http://www.sportident.se/Loparbrickor.aspx) men i början kan man låna en pinne från klubben vid tävlingar.

 

Hur man kommer till tävlingen

Vid de prioriterade tävlingarna har vi gemensamma samlingar på parkeringen bakom Konsum vid Sockenplan. Arrangörerna brukar ge en bra vägbeskrivningar och sista biten är det alltid skyltat.

 

På tävlingen

Först och främst får man betala parkeringsavgift på 20-30 kronor. Sedan går man iväg till tävlingscentrum (kallas TC av de insatta gamla rävarna). Där hittar man klubbkompisarna vid IFK Enskedes klubbvimpel. Det är oftast en liten bit att gå eller jogga till start så det gäller att vara ute i hyfsad tid – en timme före start kan vara bra. En enklare servering brukar finnas, liksom toaletter och dusch. Man kan också tänka på att det oftast inte går att betala med kort så det är bra att ha med sig lite kontanter. Ibland funkar det med Swish.

 

Start

Starten på en orienteringstävling kan verka lite komplicerad, men det brukar ge sig. En ljustavla eller en skylt talar om vilken starttid det är som gäller. När din starttid kommer upp kliver du över ett rep och en funktionär prickar av att du har rätt nummer på SportIdent-brickan. Sedan får man gå fram och hämta sin kontrolldefinition, som man kan stoppa i en speciell ficka, oftast på armen, eller i kartfodralet. En minut före start får man gå fram till kartan och titta på den. Efter en pipsignal får man sedan springa iväg ut på banan.

 

Mål

När man kommer i mål ska man komma ihåg att stämpla på mållinjen. Sedan brukar funktionärer lotsa fram löparna till avläsningen av de elektroniska stämplingsbrickorna. Det enda man måste komma ihåg egentligen är att man ska gå och läsa av brickan även om man av någon anledning har brutit loppet. Annars vet inte funktionärerna att man kommit i mål och måste börja leta efter löparen.

 

Stafetter

Det går till ungefär som på en vanlig tävling. Oftast växlar man genom att man först lämnar sin egen karta när man kommer i mål, sedan hämtar man nästa löpares karta och ger den till honom/ henne som ett slags stafettpinne. Stafett är roligt och inte krångligare än en vanlig tävling. På ungdomsbudkavlar är det vanligt att man har en eller flera sträckor där flera löpare får springa parallellt och förste löpare i mål av dessa växlar över till nästa sträcka."

 

Utrustning

Det är egentligen inte så mycket som man måste ha på en orienteringsträning eller -tävling. Det är bra att ha en kompass och vid tävlingar tillgång till en SI-bricka. Klubben har kompasser att låna ut men om man börjar orientera mycket är det praktiskt med en egen. Eftersom det kan bli både smutsigt och blött i skogen finns det särskilda kläder och skor för orientering i material som är både slitstarka och som inte suger åt sig så mycket vatten. Det är också trevligt om man skaffar sig en IFK Enskede-tröja och kanske också ett tränings-/överdragsställ i klubbens färger. Klubbens kläder (tröja o överdrag) beställs internt inom klubben men annan utrustning går att köpa ute på tävlingarna i stockholmsområdet där den mobila sportaffären Orienteringsspecialisten oftast är representerade. De finns även i sin butik på Kungsklippan (Kungsholms Kyrkoplan 5) inne i stan eller på nätet.

 

Till sist - information och förväntningar på föräldrar

All information ska finnas på vår hemsida ifkenskede.se. Vi hoppas att du som förälder också kan finna nöje och mening i orienteringssporten. Du är väldigt välkommen att vara med på alla våra träningar och att själv prova en öppen bana på tävling. Våra avgifter är relativt låga och som framkommit ovan bygger vår ekonomi på ideellt arbete och man kan hjälpa till att hålla nere dessa avgifter genom att stödja klubben på våra egna arrangemang - en vårtävling, en nattsprintstafett på hösten och som medarrangörer vid Stockholm Marathon och Midnattsloppet och kanske köpa en lott av Mona Forslund då och då.

 

Medlemsavgifter och föreningens kontonummer

Plusgirokonto: 60 18 57-6

Medlemsavgift: 250kr
Familjeavgift: 600kr
Tävlingslicens: 400kr

Tävlingslincens betalas av den som är 17 år eller äldre. Tävlar man för under 400 kr per år (anm avg för 2015 är fn 115 kr från 17 år och uppåt) tjänar man därför på att betala sina startavgifter själv. Klubben betalar alla startavgifter för samtliga upp till och med 16 år.