Det har blivit ganska utbrett med digitala kartarkiv. När man kommer hem skannar man kartan, och lägger in sin rutt, förmodligen med programmet Quickroute [1]. Därefter kan man direkt från det programmet ladda upp det till det digitala kartarkivet, som är en rätt simpel webbplats någonstans. Quickroute kan publicera direkt till Doma [2], ett digitalt kartarkiv som är fritt tillgängligt och som också är utvecklat av Mats Troeng.

Det digitala kartarkivet kan på ett rätt smidigt sätt ersätta våra gamla kartpärmar. Om man sedan vill kasta kartorna när man lagt in dem är en annan fråga...

Vissa klubbar har skaffat ett gemensamt kartarkiv. Doma har fleranvändarstöd. Tycker ni att det är något vi borde skaffa? Rent tekniskt så skulle det eventuellt inte fungera rakt av på vår webbserver, och dels så riskerar kartarkiven att ta mer plats än vi har tillgängligt. Ett alternativ skulle då vara att klubben sätter upp en Doma-webbserver på ett kommersiellt webbhotell. Kostnaden skulle förmodligen inte behöva vara särskilt stor.

Eller vill folk hålla tillgodo med egna Doma-installationer? one.com (för att ta ett lågprisexempel) har webbhotell med 5 GB (ganska många kartor) för 12:-/månad. Med en domän blir det ungefär 250:-/år. I så fall kanske vi skulle ha en sida här där vi kan länka till våra kartarkiv.

Vilka av oss har kartarkiv nu? Jag har mitt på en dator hemma (så det kan vara lite trögt): http://xxon.mine.nu/doma/

[1] http://www.matstroeng.se/quickroute/en/
[2] http://www.matstroeng.se/doma/